Wat kost een octrooi

De kosten voor het opstellen (schrijven) van een tekst voor een (NL) octrooiaanvraag (korter gezegd “octrooitekst”) zijn afhankelijk van de tijd die nodig is om die octrooitekst, incl. figuren en figuurbeschrijving, te maken. Gemiddeld genomen heb ik voor het opstellen van een NL octrooitekst ongeveer 6 uur nodig. Voor eenvoudige zaken kan minder tijd nodig zijn, voor meer bewerkelijke zaken meer.

Mijn uurtarief (excl. 21% btw) is €90 voor particulieren, €110 voor ondernemingen met 1 – 5 medewerkers, en €130 voor ondernemingen met meer dan 5 medewerkers. In de meeste gevallen ligt mijn factuurbedrag voor het opstellen van een octrooitekst onder de €1000.

Voordat ik begin met het opstellen van een NL octrooiaanvraag ontvangt u van mij een opgave van het totaal aantal geschatte uren.

Bij indiening van de octrooitekst moet u als aanvrager zelf een “indieningstaks” van €220 (geen btw) aan het NL Octrooicentrum (RVO) betalen.

Na anderhalf jaar wordt een NL octrooiaanvraag (altijd) verleend. Pas na vier jaar is er een  “instandhoudings(jaar)taks” (van €40) verschuldigd. Als het goed is, verdient u tegen die tijd al zoveel aan uw uitvinding dat u om dat soort bedragen lacht :-). En loopt het toch minder voorspoedig dan u hoopte, dan zijn de kosten al met al nog te overzien.

Binnen één jaar na indiening is het mogelijk om ook buiten Nederland octrooi aan te vragen, bijvoorbeeld door indiening van een Europese octrooiaanvraag of een zogeheten PCT (“mondiale”) octrooiaanvraag. Dergelijke indieningen in het buitenland kosten wel enkele duizenden euro’s. Het is dus wel verstandig om te beoordelen hoe sterk of zwak uw NL aanvraag is.

De sterkte/zwakte blijkt uit het Nieuwheidsrapport dat na 6-9 maanden na indiening van uw NL octrooiaanvraag verschijnt en waarin door het NL Octrooicentrum een beoordeling wordt gegeven over de nieuwheid en inventiviteit vergeleken met eerdere octrooischriften en (soms) andere publicaties (de “stand-van-de-techniek”). In de meeste gevallen vragen de klanten mij advies nadat dat Nieuwheidsrapport is ontvangen.

Ga naar boven